DigitalVET

DigitalVET

Наставници:

Александра Настоска Николоска

Сања Јованоска

Јорданка Недеска Симиџиоска

Стојан Новески

Љупчо Балески

Учесници во проектот:

Makedonija   Македонија – ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“

Turcija   Турција – Gölcük Vocational and Tech. High School

Danska   Данска– InterCollege

Irska   Република Ирска – GRETB

Turcija   Турција – Robkod

Spanija   Шпанија- CIFP Miguel Altuna

Grcija    Грција- The 2nd Vocational Laboratory of Heraklion

Цел на проектот:

Извонредна криза, како што е пандемијата СОВИД-19, доведе до фундаментално преиспитување на многу работи, вклучително и конвенционалното размислување, практиките за образование и обука, времетраењето и природата на образованието. Учењето на далечина изгледа далеку од решение во оваа состојба, особено во стручното образование, каде што интеракцијата наставник-ученик и традиционалниот однос мајстор-чирак се важни. Студиите покажуваат дека применетите курсеви го зголемуваат успехот на студентите. Во апликациите за виртуелни лаборатории, студентите можат да ги следат упатствата што им се дадени или упатствата во листовите за апликации и да ги извршуваат своите апликации како во вистинска работилница. Една од најважните карактеристики на овој тип на виртуелна лабораторија е способноста да се дизајнираат експерименти погодни за многу набавки во применети полиња.

Интерактивна програма за симулација на лаборатории во реално време ќе биде развиена од нашите проектни партнери. Во оваа програма, има симулација на апликација, теории, процедури и области каде што може да се забележат набљудувањата на студентите. Во исто време, програмата вклучува практично заеднички материјали за работилницата. Наставникот ќе ги дизајнира чекорите и теоријата на процесот поврзани со апликацијата на местата доделени во програмата.

Студентите ќе можат да ги следат овие чекори на процесот и интерактивно да ја спроведуваат апликацијата и да ги забележат своите набљудувања на местото резервирано во програмата.

На овој начин, студентите ќе можат да имаат реалистично искуство во работилницата следејќи ги материјалите од работилницата и процедурата за аплицирање чекор по чекор. Во исто време, бидејќи може да се спречат опасностите и материјалниот отпад што може да се појават во околината на работилницата, виртуелните лаборатории се сметаат за алтернатива и поддршка на традиционалните средини за учење. Дополнително, виртуелните лаборатории ќе им овозможат на студентите да го зајакнат своето разбирање давајќи им можност да ги повторат практиките што се изведуваат во традиционалните работилници во средини што не се работилници.